53 minuten, AVROTROS, NPO1 aflevering 1: 'Mensen maken het mooi'
Ieder jaar horen 600 kinderen in Nederland dat ze kanker hebben. Bijna een kwart van hen overleeft dit niet. Voor die kinderen is een gloednieuw ziekenhuis opgezet: het Prinses Maxima Centrum. Hoe werkt dat: een nieuw ziekenhuis opzetten? En wie zijn de mensen die er voor kiezen om hier te werken, in een omgeving waar tussen leven en dood vaak slechts een deur zit? Een jaar lang worden medewerkers van het Prinses Maxima Centrum gevolgd, van verpleegkundige tot directeur, op verdrietige en vrolijke momenten, als het goed gaat maar ook als het lastig is. Het resultaat is een unieke inkijk achter de schermen van dit bijzondere ziekenhuis.
25 minuten, NTR, NPO2 aflevering 1: 'Mannen doen het zo'
Traditionele vader Tjikhoeri, vrijzinnige rapper Marciano en kickboksende danser (nachaniya) Shashie laten zien hoe zij omgaan met hun geloof en de reacties die zij hierop krijgen. Het mannelijke perspectief wordt getoond. Hoe ga je om met het geloof? En wat doe je met negatieve reacties op jouw leven? Vader Tjikhoeri leeft met zijn gezin volgens strikte regels, terwijl rapper Marciano veel losser omgaat met de regels van het hindoeïsme. Student Shashie kickbokst in zijn vrije tijd, maar verkleedt zich ook regelmatig als vrouw om als traditionele danser op feesten op te treden.
25 minuten, NTR, NPO2 aflevering 2: 'Ik mag er zijn!'
We mogen meekijken in het leven van Chietra, een jonge weduwe, wier leven ruw werd verstoord door de onverwachte dood van haar man. Hoe werd ze daarna benaderd door haar omgeving? Nog steeds heeft ze moeite met de schaamte en het taboe rondom dit onderwerp binnen de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Hetzelfde geldt voor Archena, die tot twee keer toe scheidde van haar man. Hoe komt het dat ze het gevoel hebben niet meer mee te mogen doen en waarom wordt over scheiding en dood zo krampachtig gedaan?
25 minuten, NTR, NPO2 aflevering 3: 'Anders dan anderen''
Homo-activist Sanam, de lesbische Priya en transgender Shanaya vertellen over hun coming-out en de prijs die ze hebben moeten betalen om eindelijk zichzelf te kunnen zijn. We zien drie personen uit de LHBT-gemeenschap die voor het eerst hun verhaal op camera vertellen. Dit doen ze ondanks de vrees voor negatieve reacties en bedreigingen vanuit de Hindoestaanse gemeenschap. Daar zijn ze inmiddels bijna aan gewend. Door het vertellen van hun verhaal hopen ze dat hun seksuele geaardheid eindelijk bespreekbaar en geaccepteerd wordt, zodat ze zonder schaamte zichzelf kunnen zijn.
25 minuten, NTR, NPO2 aflevering 1
Moti Marhé, vader van maker Pavan, zet zich als taalwetenschapper al jaren in voor behoud van het Sarnami. Daartegenover staat Pavans broer Basant, die zich veel meer tot het Hindi aangetrokken voelt. In de Haagse wethouder, dichter en schrijver Rabin Baldewsingh vindt Moti Marhé een medestander. De ouders van Avinash en Neha Ghisyawan hebben er bewust voor gekozen hen tweetalig op te voeden: in het Nederlands en het Sarnami. Veel kinderen leren het Sarnami thuis niet meer, Avinash en Neha wel.
25 minuten, NTR, NPO2 aflevering 2
Pavan bezoekt zijn broer Basant, die door zijn passie voor de punjabi dhol, een Indiaas slaginstrument, het Hindi goed heeft leren te spreken. Hij zit regelmatig in India en Pakistan. Ook gaat Pavan langs bij pandit Aneroedh Gangaram Panday, die het Sarnami ziet als kapotte boerentaal, waar je niet mee vooruit komt. Volgens hem moeten Hindostanen zich richten op het Hindi. Daartegenover staat de visie van Raj Mohan, die als artiest veel liefde voelt voor zijn moedertaal Sarnami. Hij weet dat hij met Hindi veel verder komt, maar toch kiest hij bewust om in het Sarnami te zingen. Hij bezoekt Wietwa, een jonge Rotterdammer die in het Sarnami zingt. Ze drinken samen een drankje uit de kofferbak en zingen over het 'kofferbaksysteem', een soort van traditie bij de Surinaamse Hindostanen. Geen alcohol op een feest? Dan bouwen we ons eigen feestje bij de kofferbak van de auto.
Website Software